Jesienne wzmocnienie odporności
Nadszedł październik a wraz z nim jesień. Zbieramy grzyby, na drzewach dojrzewają ostatnie owoce. Jest jeszcze ciepło, ale dni robią się coraz krótsze. Za chwilę zrobi się chłodno i deszczowo. Czas zadbać o odporność naszych organizmów na jesienną i zimową porę.
Współcześnie prawidłowa odporność organizmu człowieka uległa zachwianiu przez wiele czynników. Oprócz wszechobecnych patogenów są to stres i nadużywanie antybiotyków. Dla zdrowia układu oddechowego kluczowe jest zachowanie prawidłowej odporności na infekcje. Właściwa odporność jest w praktyce jedynym czynnikiem zwalczającym infekcje grypowe i grypopochodne. Ma to szczególnie ważne znaczenie w początkowych fazach zakażeń. Naszą odporność możemy wspomagać na wiele sposobów.
Aloes znany jest od tysięcy lat. Wzmianki o aloesie widzimy również w Biblii. Aloes w postaci soku z miąższem z serii Produktów Bonifraterskich to preparat, który między innymi wzmacnia odporność organizmu. Miąższ z aloesu pomaga także w regeneracji w czasie choroby i rekonwalescencji. Warto przed zimą zrobić kurację sokiem z aloesu.
Bardzo ważną rośliną zielarską mającą wpływ na naturalną odporność organizmu jest jeżówka purpurowa. Jeżówka pobudza leukocyty do wydzielania substancji przeciwwirusowych, czyli naturalnie zwiększa naszą odporność. Działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie. Zwiększa wydolność oddechową, przez co zapobiega infekcjom w drogach oddechowych, ale również w układzie moczowym. Działa antyoksydacyjnie, przez co opóźnia procesy starzenia się organizmu. Jeżówkę możemy przyjmować w postaci naparów lub gotowych preparatów jak np. Immunobon z Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki.
Do wzmocnienia naszego organizmu jesienną porą, możemy stosować napary ziołowe z ziołolecznictwa Zakonu Bonifratrów. Są to Herbata uodparniająca i Herbata wzmacniająca.. Herbata Uodparniająca to starannie dobrana kompozycja ziół, która może być stosowana w celu utrzymania naturalnej odporności, zwiększenia witalności i wspomagania układu odpornościowego. W składzie znajdują się wyłącznie naturalne składniki takie jak liść czarnej porzeczki, hibiskus, owoc aronii, owoc róży, liść pokrzywy, liść melisy, owoc jarzębiny. Natomiast herbata wzmacniająca może być stosowana w celu wzmocnienia i zwiększenia witalności organizmu, oraz wspomagania układu odpornościowego i układu krążenia. Zawiera liść poziomki, pokrzywy i melisy oraz owoc głogu, róży i jarzębiny w równych proporcjach. Herbaty parzymy dwa razy dziennie przez 10 minut pod przykryciem, stosując łyżeczkę suszu na szklankę wrzątku. Można je pić zamiennie.
W profilaktyce stanów zapalnych dróg oddechowych należy pamiętać o ziołach łagodzących podrażnienia błony śluzowej dróg oddechowych oraz o możliwości stosowania ziołowych środków hamujących rozwój drobnoustrojów. Można tu stosować między innymi babkę lancetowatą, prawoślaz, malwę ogrodową, dziewannę, kwiat lipy, oraz korzeń lukrecji. Bardzo ciekawym surowcem zielarskim jest porost islandzki. Występuje powszechnie w krajach północnej Europy. Ma działanie przeciwkaszlowe, wykrztuśne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zawiera polisacharydy, które wraz z kwasami porostowymi stanowią doskonałą ochronę błony śluzowej. Plecha porostu zawiera także kwas krzemowy, witaminę A oraz mikropierwiastki takie jak bor, czy jod. Ciekawostką jest to, że porost islandzki był kiedyś lekiem przeciwgruźliczym. Leczono nim między innymi Fryderyka Chopina.
Błażej Kulka