Jakie składniki przyczyniają się do obniżenia cholesterolu?
Problem nieprawidłowego profilu lipidowego dotyczy szerokiego grona osób. To, co skrótowo określamy jako podwyższony cholesterol, w rzeczywistości oznacza zbyt duże stężenie w organizmie tak zwanego „złego” cholesterolu LDL. Taki stan sam w sobie prowadzi do zmniejszenia komfortu życia, a w dodatku może przyczyniać się do rozwoju innych chorób układu sercowo-naczyniowego – przede wszystkim miażdżycy. Istnieją jednak sposoby na obniżenie stężenia „złych” lipidów i utrzymanie pożądanego poziomu HDL, czyli lipidów określanych jako „dobre”. Cholesterol sam w sobie jest bowiem potrzebny naszemu organizmowi do wykonywania wielu różnych funkcji.
Karczoch i Monakolina K – jakie mają właściwości?
Produkty takie, jak Monolipid posiadają w swoim składzie Monakolinę K – substancję pozyskiwaną naturalnie w procesie fermentacji czerwonego ryżu z wykorzystaniem czerwonych drożdży. Monakolina K cechuje się działaniem podobnym do statyny – lekarze i farmaceuci często mówią o niej jak o „naturalnej statynie”. W lekach na receptę to właśnie statyna jest jednym z dominujących składników przyczyniających się obniżenia poziomu cholesterolu. Monakolina jest jednak zdecydowanie bardziej bezpieczna w stosowaniu.
Na rynku dostępne są aktualnie cztery rodzaje produktów z Monakoliną firmy Xenico. To srebrny, złoty i czarny Monolipid oraz czysta Monakolina. Srebrny zawiera dodatkowo koenzym Q10, złoty ekstrakt z bergamoty a czarny, najbogatszy – ekstrakt z bergamoty, koenzym Q10 oraz ekstrakt z czosnku pozytywnie wpływający na podwyższone ciśnienie krwi.
Innym ze składników, jakie znajdziemy w suplementach, jest karczoch. Ziele tej rośliny uczestniczy w procesie trawienia i przyczynia się do hamowania powstawania cholesterolu w wątrobie. Odradza się go jednak osobom cierpiącym na problemy z obstrukcją dróg żółciowych. Karczoch występuje w postaci tabletek, soków oraz ziół do zaparzania.
Bezpieczeństwo stosowania Monakoliny K:
Wyniki przeprowadzonych analiz wskazują na bardzo duże bezpieczeństwo stosowania czerwonego ryżu, nawet u pacjentów z nietolerancją statyn, a częstość działań niepożądanych z analizy konsumenckiej szacuje się na mniej niż 0,04 proc. Co ciekawe, od 2011 r. sprzedano w Europie ok. 40 mln opakowań preparatów monakoliny, a zgłoszono tylko 55 zdarzeń niepożądanych po jej użyciu.
Badania co do dawkowania 3 mg:
Odnośnie ilości 3 mg monakoliny K w suplemencie diety dostępne badania wykazują nadal dobre działanie monakoliny K mimo zmniejszonej dawki. Uczestnicy grupy suplementacyjnej spożywali 3 mg monakoliny K i 200 μg kwasu foliowego dziennie. W grupie suplementacyjnej po 12 tygodniach określono znaczącą (P < .001) redukcję LDL-C (-14,8%), cholesterolu całkowitego (-11,2%) i homocysteiny (-12,5%). Łącznie 51% uczestników leczonych RYR osiągnęło graniczny poziom LDL-C <4,14 mmol/L, a 26% osiągnęło progowy poziom homocysteiny <10 μmol/L. W grupie placebo nie wykazano istotnych zmian. Pozostałe parametry pozostały bez zmian i nie zaobserwowano nietolerancji ani poważnych zdarzeń niepożądanych. Podsumowując, wykazane zostało, że niska dawka dzienna 3 mg monakoliny K zmniejsza stężenie LDL-C jako czynnika ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
cyt. za: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531716302317
Jak walczyć z cholesterolem
Należy jednak zaznaczyć, że samo przyjmowanie suplementów diety nie sprawi, że problem podwyższonego cholesterolu zniknie. Z niekorzystnym profilem lipidowym zawsze trzeba walczyć w gabinecie lekarskim, stosując się do zaleceń dotyczących przyjmowania leków i zmiany stylu życia na bardziej aktywny. Składniki odżywcze zawarte w suplementach znajdują się również w pokarmach i to na dietę powinniśmy zwrócić naszą uwagę w pierwszej kolejności, sięgając na przykład po zdrowe oleje. Bardzo wiele zależy od diety. Należy również mieć na uwadze problemy z wszechobecną nerwowością, która może również niekorzystnie wpływać na poziom cholesterolu.
Stosowanie Monolipidów lub suplementów z karczochem zawsze można skonsultować z lekarzem lub farmaceutą – wtedy dowiemy się, czy ich przyjmowanie rzeczywiście pozytywne odbije się na naszym zdrowiu.