Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Miody Szlaku Piastowskiego

Sortuj według
Kategoria
Produktów na stronie
Producent
Promocja

Cechą wyróżniającą nasze produkty na tle wielu innych pasiek jest to, że miód pozyskujemy tylko z ramek nadstawkowych, specjalnie do tego przeznaczonych. Ale zacznijmy od początku.

Ul składa się z rodni i miodni. Rodnia to miejsce, w którym znajduje się gniazdo pszczół. To tutaj pszczela królowa znosi jaja do komórek w woskowych plastrach, a z nich wyrastają kolejno larwy poczwarki i na końcu wygryza się dorosła pszczoła. . Znajdziemy tu również tzw. żelazny zapas miodu i pierzgę, czyli ubity, zakonserwowany pyłek kwiatowy, stanowiące zapas na bieżące potrzeby rodziny pszczelej. Każde pokolenie pszczół w naturalny sposób zanieczyszcza komórki plastra gniazdowego, do tego stopnia, że z czasem zmniejsza się nawet średnica komórki plastra, który staje się bardzo ciemny. Doświadczenia pokazują, że taki stary plaster ulowy, po moczeniu w wodzie, zabarwia ją i nadaje nieprzyjemny zapach. Podobnie wpływa na miód, który tak cenimy. Gniazdo- rodnia, jest oddzielona od miodni tzw. kratą odgrodową, która nie pozwala matce na składanie jajek w części miodowej- nadstawce. Robotnice, jako pszczoły mniejsze od matki, swobodnie przechodzą przez tę barierę i pracują w górnej kondygnacji ula.

Ramki do pozyskiwania miodu zakładamy dopiero przed wystąpieniem obfitego nektarowania kwiatów, zazwyczaj przed zakwitnięciem rzepaku. Dzięki temu, miód składany jest w czystych plastrach, które nie służyły do wylęgu pszczół. Na takich plastrach nie zimowały pszczoły, co oznacza, że nie ma w nich także zapasu pokarmu cukrowego podawanego na zimę. Taki plaster nie zmienia smaku i zapachu miodu. Nasza metoda gospodarki pasiecznej jest wymagająca, czasem przynosi mniej miodu, ale zapłatą za to jest najwyższa jakość, doceniana przez konsumentów, którzy dostrzegają i doceniają różnicę.

Zapraszamy

Jako jedyna firma w Poznaniu posiadamy pełną ofertę Zakonu Bonifratrów.