Olej z czarnuszki 250 ml

49,90 

Olej z czarnuszki 100 ml

Olej z czarnuszki OleoVitum 250 ml

  • Oleovitum
  • Czarnuszka Olej z czarnuszki tłoczony na zimno
  • Objętość netto 250 ml

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, 250 ml

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) jest powszechnie znana jako czarnuszka egipska. Olej pozyskiwany z jej nasion metodą tłoczenia na zimno, posiada charakterystyczny dla nich smak i zapach.

Opis

Olej z czarnuszki 250 ml

Olej z czarnuszki OleoVitum 250 ml

  • Oleovitum
  • Czarnuszka Olej z czarnuszki tłoczony na zimno
  • Objętość netto 250 ml

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, 250 ml

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) jest powszechnie znana jako czarnuszka egipska. Olej pozyskiwany z jej nasion metodą tłoczenia na zimno, posiada charakterystyczny dla nich smak i zapach.

Składniki: olej z nasion czarnuszki siewnej tłoczony na zimno.

Wartość odżywcza 100 ml:

 Wartość energetyczna (energia) 3403 kJ/828 kcal
 Tłuszcz, w tym: 92 g
    kwasy tłuszczowe nasycone 16 g
    kwasy tłuszczowe jednonienasycone 25 g
    kwasy tłuszczowe wielonienasycone 51 g
 Węglowodany, w tym: 0 g
    cukry 0 g
 Białko 0 g
 Sól 0 g
Omega-6 (kwas linolowy)     49 g
Omega-9 (kwas oleinowy)     23 g

UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad.

Olej z czarnuszki 250 ml Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu.

Kraj pochodzenia: Polska

Olej z czarnuszki – właściwości lecznicze i prozdrowotne

Głoszona przed wiekami teza, iż ziarna czarnuszki wyleczą wszystko prócz śmierci, okazuje się być bliższa prawdy, niż można by sądzić. Jak pokazują współczesne badania, olej z czarnuszki to idealne remedium na niemal wszystko: problemy żołądkowe, oddechowe, krążeniowe i immunologiczne. Świetnie wzmacnia ciało od wewnątrz i z zewnątrz, poprawiając stan włosów, skóry i paznokci, poprawia krążenie krwi, reguluje poziom cukru we krwi, usprawnia pracę nerek i odmładza organizm. Olej z czarnuszki wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, likwiduje pasożyty i wspomaga zwalczanie wolnych rodników, obniża cholesterol i wspiera organizm w walce z nowotworami. Wykazując działanie przeciwhistaminowe i okazuje się być fantastycznym uzupełnieniem terapii odczulającej w przebiegu schorzeń alergicznych.

Wyjątkowy skład oleju z nasion „czarnego kminku”

Aż 85% proc. oleju z czarnuszki to nienasycone kwasy tłuszczowe, co w ogromnej mierze stanowi o jego prozdrowotnej sile. W składzie oleju aż 60% z nich zajmuje kwas linolowy z grupy omega-6, 25% – oleinowy, z grupy omega-9 i 1% – kwas alfa-linolenowy (omega-3). Znajdziemy tu naprawdę spore ilości witaminy E, beta karotenu, biotyny, steroli i przeciwutleniaczy oraz minerałów, takich jak: wapń, miedź, cynk, potas, żelazo. Jednym z istotniejszych związków, na jaki trafimy w oleju z nasion „czarnego kminku”, jest tymochinon – związek fitochemiczny o silnych właściwościach przeciwzapalnych i antynowotworowych. Według najmowych publikacji olej z czarnuszki może być w stanie zatrzymać – a na pewno znacząco ograniczyć – rozwój komórek nowotworowych, zwłaszcza raka płuc, wątroby, jelita grubego oraz piersi.

Najlepszy lek przy przeziębieniu i kłopotach z żołądkiem

Jednym z najbardziej znanych i popularnych zastosowań oleju z czarnuszki jest używanie go jako lekarstwa na choroby układu oddechowego oraz problemy trawienne. Zawarty w produkcie olejek eteryczny sprawnie i szybko rozrzedza wydzielinę zalegającą w oskrzelach w trakcie przeziębień i ułatwia odkrztuszanie. Antyhistaminowy tymochinon przeciwdziała też reakcjom alergicznym jak katar sienny, duszności, zapalenie spojówek, a nawet łagodzi astmę. Olej z czarnuszki tłoczony na zimno ma zbawienny wpływ na żołądek, jelita i funkcje pęcherzyka żółciowego. Usprawnia trawienie i niweluje zgagę, poprawia przemianę materii i likwiduje zaparcia. Znacząco wspomaga zwalczanie bakterii Helicobacter pylori – głównego winowajcę wrzodów żołądka.

Olej z czarnuszki – działanie kosmetyczne i upiększające

Olej z czarnuszki to doskonały środek zaradczy na wszelkiego rodzaju problemy skórne, począwszy od zmian trądzikowych i liszajowatych po alergiczne. Świetnie zwalcza łupież i wspomaga gojenie ran, a także odżywia i nawilża suchą i zniszczoną skórę. Olej z nasion „czarnego kminku” z powodzeniem zastosujemy też jako całkiem skuteczny krem UV, zabezpieczający skórę przed oparzeniami słonecznymi. W przypadku suchych i łamliwych włosów doskonałe efekty można uzyskać, wcierając w końcówki właśnie olej z czarnuszki. Właściwości natłuszczające, głęboko nawilżające i silnie odżywcze sprawdzą się w przypadku podrażnionej skóry, osłabionych paznokci i wypadających włosów – wzmacniając naskórek, ratując płytkę przed rozdwajaniem i zagęszczając fryzurę.

 

Informacje dodatkowe

Producent

Oleofarm

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olej z czarnuszki 250 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zapraszamy

Jako jedyna firma w Poznaniu posiadamy pełną ofertę Zakonu Bonifratrów.